Grupa Tarczyński SA stawia na LNG
Marka Tarczyński to lider na rynku przekąsek mięsnych. W 2013 roku Spółka Tarczyński SA weszła na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Udany debiut umożliwił modernizację i rozbudowę zakładu produkcyjnego w Ujeźdźcu Małym. Właśnie do tego zakładu, na mocy nowej 3-letniej umowy, DUON będzie dostarczał LNG. Roczny wolumen sprzedaży wyniesie ok. 70 GWh (6 mln Nm3). To kolejny etap długofalowej współpracy firm.
Przedsiębiorcy z branży mięsnej mają zaufanie do skroplonego gazu ziemnego, ponieważ daje im duże poczucie bezpieczeństwa i pozwala sprostać obowiązującym Polskę unijnym restrykcjom Zielonego Ładu.
Paliwo (nie tylko) do zadań specjalnych
LNG sprawdza się w branży mięsnej, ponieważ jest wielozadaniowe. Firmy wykorzystują jedno paliwo do ogrzewania zakładu oraz:
- Obróbki termicznej żywności (np. opalania tusz lub gotowych produktów): LNG jest tzw. paliwem czystym. Jego płomień nie zmienia smaku, nie zostawia śladów węglowodorów, nie jest źródłem spalin psujących jakość wyrobu.
- Wytwarzania ciepła technologicznego (niezbędnego do np. dezynfekcji, odtłuszczania, czyszczenia linii technologicznych).
Cel: efektywność i bezpieczeństwo
Branża mięsna przekonała się, że przejście na LNG pozwala zwiększyć szeroko pojętą rentowność zakładu dzięki:
- oszczędności miejsca i czystości obsługi (wyciek LNG nie spowoduje szkód i zanieczyszczenia okolic instalacji),
- intuicyjnej obsłudze urządzeń gazowych, która nie wymaga licznej kadry,
- większej sprawności kotłowni LNG (jest dużo mniejsze ryzyko wystąpienia awarii niż w kotłowniach olejowych/węglowych, a do tego LNG cechuje wysoka temperatura samozapłonu, więc jest bezpieczniejszy niż benzyna czy olej napędowy),
- szansie na wysokosprawną kogenerację – technologię dofinansowywaną w ramach premii kogeneracyjnej i gwarantowanej.
Korzystanie z LNG to też większa odporność całego przedsiębiorstwa na kryzysy energetyczne:
- możliwość polegania na rozwiązaniach opartych o gaz ziemny nawet bez dostępu do sieci gazowej,
- niezależność od sytuacji losowych takich jak: awarie, remonty, opóźnienia w budowie sieci, brak zgody na przyłącze.
Porównujemy paliwa. Dowiedz się więcej z tekstu „Czym zasilać firmę? LNG, LPG, olej opałowy czy węgiel? – pobierz pozacenowe porównanie paliw”
Branża mięsna gotowa na eko wyzwania
Tarczyński jest obecnie jednym z najnowocześniejszych zakładów wędliniarskich w Europie, którego produkty są dostępne w 30 krajach na 4 kontynentach. Firmy tego formatu szczególnie uważają na ekologiczne aspekty swojej działalności, a Tarczyński dodatkowo podkreśla swoje zaangażowanie w zielone inicjatywy. Jest członkiem Stowarzyszenia Natureef, które ma na celu m.in. redukcję śladu węglowego i wprowadzenie innowacji w zakresie opakowań.
Tarczyński, zanim zdecydował się na LNG, które zaspokoiło w pełni jego potrzeby produkcyjne, korzystał z gazu sieciowego. Błękitne paliwo, nie tylko w formie skroplonej, dobrze wpisuje się w proekologiczne myślenie o przedsiębiorstwie. Spalanie gazu ziemnego to niska emisja CO2, ograniczona emisja tlenków azotu i praktycznie całkowicie ograniczona emisja tlenków siarki i pyłów do atmosfery. Dzięki niemu firmy mogą wywiązać się z obowiązków narzucanych przez pakiet Fit for 55.
Chcesz sprawdzić, czy LNG Ci się opłaci? To musisz wiedzieć o swojej firmie.
Dostawa gazu LNG w branży mięsnej
DUON Dystrybucja realizuje dostawy gazu sieciowego i skroplonego poprzez własne sieci dystrybucyjne oraz stacje regazyfikacji gazu LNG. Obecnie Spółka posiada ponad 720 km własnych gazociągów, w tym w 12 lokalizacjach sieciowych przyłączonych do krajowego systemu gazowego oraz z 20 stacji regazyfikacji. DUON Dystrybucja dostarcza gaz do ponad 10 000 odbiorców.
Spółka oferuje zarówno usługi transportu LNG, jak i usługę tzw. zasilania tymczasowego, czyli okresowego dostarczania gazu ziemnego w czasie modernizacji albo awarii systemów gazowych.
Kontakt dla klientów:
tel. +48 61 102 72 22
email: info@duon.pl