Efektywna rewolucja – wykorzystanie LNG w przemyśle mięsnym
Lokalizacja z dala od sieci gazowej wymusza na firmach stosowanie ropy naftowej lub węgla w celu zaspokojenia potrzeb w zakresie ogrzewania i przetwarzania. Niezawodną, przyjazną dla środowiska alternatywę dla przemysłu mięsnego stanowi skroplony gaz ziemny (LNG).
Korzyści z przejścia na LNG jest naprawdę wiele. Poza tym, że jest atrakcyjnym wyborem pod względem kosztów, jest też zdecydowanie najbardziej przyjaznym dla środowiska paliwem kopalnym. Podstawową funkcją LNG w branży mięsnej jest produkcja ciepła. Skroplony gaz ziemny jest paliwem efektywnym pozwalającym w sposób ciągły i bezobsługowy produkować duże ilości ciepła przesyłanego później w formie pary technologicznej lub gorącej wody.
Taniej, więcej, uniwersalnie
LNG jest tańszym paliwem niż olej opałowy lub LPG. Oszczędności związane z przejściem z paliw ropopochodnych na LNG zależą od zmieniających się cen obu towarów. Ceny LNG i lekkiego oleju opałowego mają zbliżoną dynamikę zmian, warto jednak zauważyć, że cena LNG trwale znajduje się poniżej ceny oleju.. Należy także podkreślić, że LNG ma wyższą wartość opałową niż węgiel i olej, a urządzenia nim zasilane są zazwyczaj wydajniejsze.
LNG jest paliwem czystym, które może być bezpośrednio wykorzystywane w procesie technologicznym i służyć do opalania tusz, bądź gotowych produktów bez pozostawiania śladów węglowodorów, zmiany parametrów smakowych i generowania niebezpiecznych spalin. W wielu procesach można również stosować gaz zamiast energii elektrycznej. LNG jest odpowiedni do stosowania jako paliwo do skojarzonego wytwarzania ciepła i energii elektrycznej.
W przypadku zakładów używających dotychczas węgla dodatkową korzyścią jest zwolnienie dużej ilość miejsca, wykorzystywanego na potrzeby jego składowania. Kolejną przewagą LNG w przemyśle mięsnym jest także brak możliwości jego kradzieży, wynikający z właściwości fizycznych. W kalkulacji kosztów produkcji pojawia się więc jedynie faktyczny koszt wytwarzania energii. Ponadto zastosowanie LNG w przedsiębiorstwie mięsnym umożliwia redukcję etatów, o osoby, niezbędne w kotłowniach węglowych do utrzymania ciągłości produkcji ciepła.
LNG w przemyśle mięsnym a dbałość o środowisko
Ważnym elementem budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa jest dziś troska o środowisko. Z pomocą przychodzi błękitne, niskoemisyjnym paliwo. Produktami spalania LNG jest CO2 i woda. Co ważne, praktycznie nie generuje emisji pyłowych, a emisja tlenków siarki i azotu jest obniżona aż o 90% w stosunku do używania oleju opałowego i węgla. Czystsze powietrze w obiekcie i wokół niego natychmiast poprawia warunki pracy, co stanowi ważny aspekty w kształtowaniu polityki employer brandingowej.
Budowa stacji LNG w Twojej firmie
By przejść na LNG niezbędna jest stacja regazyfikacji. Jej budową oraz dostawami gazu zajmuje się firma DUON Dystrybucja sp. z o.o., lider sprzedaży LNG na rynku polskim. Współpraca z operatorem rozpoczyna się od analizy potrzeb energetycznych przedsiębiorstwa. Po podpisaniu umowy, na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez klienta, firma wykonuje wszystkie prace związane z przygotowaniem stacji regazyfikacji LNG. Oferuje również przygotowanie instalacji wewnętrznej.
Bez obaw o paliwo
W trakcie trwania umowy operator prowadzi całodobowy serwis i gwarantuje ciągłość dostaw. W przypadku osiągnięcia określonego dla klienta poziomu napełnienia zbiornika dyspozytor dokonuje zlecenia uzupełnienia paliwa, a flota ciężarówek DUON dostarcza gaz do klienta.
DUON Dystrybucja zaprasza do udziału w debacie na Kongresie Mięsnym 27 lutego 2020 w hotelu Sofitel Victoria Warszawa. Przedstawiciele firmy zaprezentują szczegółową ofertę dla branży mięsnej i odpowiedzą na wszystkie pytania.
Kontakt dla klientów:
tel. +48 61 102 72 22
email: info@duon.pl